Според новите правила в ЕС от 2020 г. средните нива на

...
Според новите правила в ЕС от 2020 г. средните нива на
Коментари Харесай

Три големи компании ще плащат тежки глоби

Според новите правила в Европейски Съюз от 2020 г. средните равнища на нездравословни излъчвания (въглероден двуокис - CO2) на новите коли би трябвало да не надвишават 95 гр. на километър пробег. До края на годината към момента има време, само че към този момент е ясно кои производители няма да успеят да се оправят с новите екологични стандарти и ще би трябвало да заплащат съществени санкции.

Отделяният от колите въглероден двуокис се пресмята съгласно междинния разход на автомобила, обмислен по новата методика WLTP. За бензиновите модели това подхожда на 4.1 л/100 км, а при дизелите - на 3.6 л/100 км. Съответно, производителите могат да продават машини с по-голям разход, който да бъде обезщетен от осъществените на пазара електрически автомобили.

Това значи, че в случай че една компания продаде в Европа 100 коли с разход 8.2 л/100 км и още 100 електрическия автомобил, тя не е застрашена от санкциите, които са много тежки - 95 евро на всеки грам нездравословни излъчвания от горната страна за продаден автомобил.

Според калкулации на Bloomberg с помощта на увеличените продажби на електрически автомобили и зареждащи се хибриди през 2020 г. в нормата ще се вместят PSA Group (Peugeot, Citroen, Opel), Volvo, Renault Group и BMW Group. В същото време производители като Daimler (в него влиза Mercedes-Benz), Jaguar Land Rover и цялата група Volkswagen няма да съумеят и ще бъдат санкционирани. Данни за корейските и японските компании не се оповестяват.

Концернът FCA, който сплотява групите Fiat и Chrysler, употребява малка врата в правилника, с цел да не заплаща санкции. Неговите модели не покриват новите екологични стандарти и това би донесло финансова санкция, която се пресмята на 1.1 милиарда евро. Законите обаче разрешават на всеки производител да си закупи квоти за нездравословни излъчвания и FCA направи точно това, като подписа контракт с производителя на електрически автомобили Tesla. Така нездравословните излъчвания на Tesla, които са нулеви, ще компенсират изцяло тези на бензиновите и дизеловите модели на FCA. Tesla пък съответно ще получи сериозна сума, с която ще построи новия си цех в Германия.

Подобен метод пробва и Renault, откъдето оповестиха, че търсят сътрудници в Европа, чрез които да покрият новите екологични условия. Френският производител продава задоволително електрически автомобили и може да си разреши съюз с други компании, чиито нездравословни излъчвания да компенсира против възнаграждение. Отделно от това Renault е част от алианс с Nissan и Mitsubishi, които също създават и продават електрически автомобили и хибриди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР